ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Το Δ.Σ. και η Διεύθυνση της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ συναποφάσισαν να ισχύσουν οι ακόλουθες διατάξεις και κανόνες που θα αποτελούν τον Εσωτερικό Κανονισμό των τμημάτων υποδομών ( Ακαδημίας ) ποδοσφαίρου, με κύριο γνώμονα την αρμονική και εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων. Οι κανόνες της Ακαδημίας ποδοσφαίρου είναι κανονισμοί που έχουν θεσπιστεί για να ρυθμίζουν την συμπεριφορά των μελών της. Όπως γίνεται αντιληπτό η εφαρμογή στην πράξη ενός τέτοιου κανονισμού προϋποθέτει τα μέλη της Ακαδημίας ποδοσφαίρου, να αποδεχθούν και να τηρούν τα όσα αναφέρονται σε αυτόν. Ο κανονισμός της Ακαδημίας για να τηρηθεί απαιτεί συνεργασία, θέληση και καλή πίστη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Άρθρο 1. Γενικά θέματα

 • Με τον παρόντα Εσωτερικό Κανονισμό ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των εκπαιδευόμενων ποδοσφαιριστών (αθλητών) και των κηδεμόνων / γονέων της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου «Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ» με τη Διοίκηση της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου τμήματος εκπαιδευομένων ποδοσφαιριστών.
 • Η Διοίκηση της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου έχει την διοικητική ευθύνη λειτουργίας των τμημάτων υποδομής της Ακαδημίας.
 • Όλοι οι εκπαιδευόμενοι ποδοσφαιριστές που ανήκουν στα τμήματα υποδομών, οφείλουν τον απαραίτητο σεβασμό προς τα μέλη του Δ.Σ., της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου «Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ», τους προπονητές, το βοηθητικό προσωπικό, τους συναθλητές, τους διαιτητές, τους αντιπάλους και τους φιλάθλους. Οφείλουν να επιδεικνύουν την απαραίτητη ευσυνειδησία, υπευθυνότητα, υπακοή στις εντολές της διεύθυνσης του τμήματος και της τεχνικής ηγεσίας.

Άρθρο 2. Υποχρεώσεις Αθλητών

Οι εκπαιδευόμενοι αθλητές υποχρεούνται:

 • Να συμμετέχουν σε όλες τις προπονήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει ο προπονητής και να λαμβάνουν μέρος υποχρεωτικά σε οποιοδήποτε φιλικό ή επίσημο αγώνα, εφ’ όσον κληθούν από τον προπονητή.
 • Να προσέρχονται στις προγραμματισμένες ή έκτακτες προπονήσεις τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά (15′ ) πριν την καθορισμένη ώρα.
 • Να φέρουν κατά τις προπονήσεις, τους φιλικούς και επίσημους αγώνες, το αθλητικό υλικό που τους διανεμήθηκε από την διοίκηση της Ακαδημίας (Kit προπονήσεων & Kit αγώνων & kit αποστολής).
 • Να φορούν πάντα επικαλαμίδες στις προπονήσεις και στους αγώνες.
 • Όταν συμμετέχουν στην αποστολή της ομάδας είναι απαραίτητο να έχουν υποδειγματική συμπεριφορά, να ακολουθούν επαρκώς το πρόγραμμα της αποστολής και να υπακούουν χωρίς σχόλια στις οδηγίες και υποδείξεις του αρχηγού της αποστολής και των προπονητών.
 • Να ανταποκρίνονται πλήρως στο πρόγραμμα προπόνησης, να υπακούουν στις οδηγίες και εντολές του προπονητή κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και να φροντίζουν να βρίσκονται στην ανάλογη φυσική κατάσταση που προβλέπεται από το πρόγραμμα.
 • Να φροντίζουν να διατηρούν καθαρούς τους αθλητικούς χώρους, αλλά και την καθαριότητα των υλικών που χρησιμοποιούν.
 • Κατά τη διάρκεια του αγώνα στον οποίο συμμετέχουν να αποφεύγουν να είναι προκλητικοί και εριστικοί προς τους διαιτητές. Να αποφεύγουν να δέχονται χωρίς λόγο κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, να πειθαρχούν και να εφαρμόζουν τους κανόνες του fair-play (ευ αγωνίζεσθαι).
 • Όταν ασθενούν πρέπει να ενημερώνουν τον έφορο ή προπονητή τους για την απουσία από προπονήσεις ή αγώνες.
 • Οι αθλητές που ανήκουν σε αγωνιστικά τμήματα, καλό είναι να ακολουθούν την ομάδα τους (τμήμα), ακόμα και εάν δεν βρίσκονται στην αγωνιστική αποστολή (18αδα) ενδεδυμένοι με το αθλητικό υλικό του Συλλόγου.
 • Να έχουν προσκομίσει έγκαιρα τις ιατρικές τους εξετάσεις (βεβαίωση γιατρού) ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε προπονήσεις ή αγώνες.

Άρθρο 3. Γενικές Διατάξεις

 • Οι εκπαιδευόμενοι ποδοσφαιριστές πρέπει να επιδεικνύουν κόσμια συμπεριφορά στο σχολείο τους και να μην δημιουργούν προβλήματα στους δασκάλους / καθηγητές / συμμαθητές τους ή γενικά στην σχολική κοινότητα. Η παιδεία και η άθληση είναι αλληλένδετα και ο «Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ» τα θεωρεί και τα δυο απαραίτητα για την καλλιέργεια του ατόμου/αθλητή.
 • Οι εκπαιδευόμενοι ποδοσφαιριστές: Είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αθλητική και κόσμια συμπεριφορά μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και έξω από αυτούς. Απαγορεύονται γενικώς, οι διαμαρτυρίες, εκνευρισμοί, τσακωμοί, ανταπόδοση χτυπημάτων καθώς και κάθε είδους σχόλια προς τους φιλάθλους, διαιτητές, αντιπάλους ή συναδέλφους, σ’ όλους γενικά τους χώρους του γηπέδου, αποδυτηρίων και διαδρόμων, προ και μετά ή και κατά την διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων.
 • Οι εκπαιδευόμενοι ποδοσφαιριστές υποχρεούνται να προσέρχονται και να παρευρίσκονται σε κάθε προπόνηση δεκαπέντε (15′) λεπτά πριν την έναρξη, και σε κάθε εκδήλωση που αφορά το τμήμα. Επιπλέον πρέπει να ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμα της ομάδας.
 • Οι εκπαιδευόμενοι ποδοσφαιριστές υποχρεούνται να προσέρχονται και να παρευρίσκονται στους αγώνες τουλάχιστον 60′ – 30’ λεπτά πριν την έναρξη, ανάλογα με το ηλικιακό τμήμα. Όλοι οι αθλητές θα πρέπει να είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι με τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό.
 • Οι εκπαιδευόμενοι ποδοσφαιριστές που έχουν συμπεριληφθεί σε αποστολή ομάδας υποχρεούνται να παρευρίσκονται την καθορισμένη ημέρα και ώρα στο χώρο που έχει προηγουμένως συμφωνηθεί και με την προκαθορισμένη ένδυση. Αυτός που θα ήθελε οποιαδήποτε διευκόλυνση σχετικά με την αποστολή θα πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα τον αρμόδιο προπονητή ή τον έφορο του τμήματος του.
 • Οι εκπαιδευόμενοι ποδοσφαιριστές απαγορεύεται να κάνουν δημοσίως (Internet, E-mail, Social Media) δηλώσεις με τις οποίες ασκούν κριτική ή κάνουν σχόλια για το έργο της Διοίκησης, των προπονητών, των συμπαικτών καθώς και σχόλια που αφορούν τους διαιτητές των αγώνων.
 • Είναι αδικαιολόγητο να αρνηθεί εκπαιδευόμενος ποδοσφαιριστής να καθίσει στον πάγκο αναπληρωματικών, λίγο μετά την ανακοίνωση της εντεκάδας, προφασιζόμενος ασθένεια ή τραυματισμό. Επίσης αν κατά τη διάρκεια του αγώνα αντικατασταθεί από συμπαίκτη του, έχει την υποχρέωση και το καθήκον να το δεχτεί αδιαμαρτύρητα και να καθίσει στον πάγκο των αναπληρωματικών, εκτός αν του δοθεί άδεια από τον προπονητή ή τον υπεύθυνο του τμήματος να αποχωρήσει για τα αποδυτήρια.
 • Οι εκπαιδευόμενοι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στις εντολές και υποδείξεις του ιατρικού επιτελείου.

Άρθρο 4. Γονείς & κηδεμόνες

 • Οι γονείς / κηδεμόνες, έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται με τους προπονητές και ο ρόλος τους πρέπει να είναι συμβατός με τους κανόνες του τμήματος.
 • Στους γονείς / κηδεμόνες που παρεμβαίνουν στο έργο των προπονητών και δημιουργούν συστηματικά πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, εφαρμόζονται οι ανάλογες κυρώσεις μετά από απόφαση του Δ.Σ. του «Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ».
 • Η παρουσία γονέων / κηδεμόνων στους χώρους της προπόνησης / αγώνων δεν πρέπει να δημιουργεί παρενέργειες στο έργο των προπονητών και των εκπαιδευόμενων ποδοσφαιριστών. Εάν συμβεί κατ’ εξακολούθηση και έπειτα από συστάσεις, θα αποβάλλονται από τον περιβάλλοντα χώρο.
 • Παρέμβαση γονέων / κηδεμόνων σε θέματα που άπτονται στην τεχνική ευθύνη των προπονητών ή τη διοικητική ευθύνη της Ακαδημίας ποδοσφαίρου, θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης πιεστικής, συνεχούς παρέμβασης, θα γίνεται αυστηρή σύσταση και εάν εξακολουθήσει, τίθεται υπό εξέταση από το Δ.Σ. του «Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ» η περίπτωση της διαγραφής του εκπαιδευόμενου αθλητή – δηλαδή του παιδιού του, από το Σύλλογο.
 • Σε περίπτωση αγενούς και ακραίας, συμπεριφοράς γονέα / κηδεμόνα προς προπονητή, μέλος του Δ.Σ., γονέα αντίπαλης ομάδας, αθλητή αντίπαλης ομάδας, φιλάθλου κλπ. όπως: υβριστική, έντονη και απαξιωτική – περιφρονητική κριτική, λεκτική βία, χειροδικία και παρά τις σχετικές συστάσεις, τίθεται υπό εξέταση από το Δ.Σ. του «Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ» η περίπτωση της διαγραφής του εκπαιδευόμενου αθλητή – δηλαδή του παιδιού του, από το Σύλλογο.
 • Οι γονείς οφείλουν να τηρούν την ιεραρχία του τμήματος και να μην επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. εάν προηγουμένως δεν ενημερώσουν και συνεργαστούν με τον έφορο του τμήματος ή τον υπεύθυνο της Ακαδημίας.

Άρθρο 5. Επιπλήξεις / Ποινές

Οι ποινές που επιβάλλονται ανάλογα με το παράπτωμα από το Πειθαρχικό όργανο του «Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ» είναι:

 • Προφορική παρατήρηση – σύσταση συμμόρφωσης.
 • Έγγραφη επίπληξη.
 • Διακοπή συμμετοχής αθλητή, κατά την διάρκεια της προπόνησης / αγώνα.
 • Αποκλεισμός από μία (1) ή περισσότερες προπονήσεις.
 • Αποκλεισμός από έναν (1) ή περισσότερους αγώνες.
 • Αποκλεισμός συμμετοχής στην αποστολή της ομάδας.
 • Διαγραφή από τα μητρώα των εκπαιδευομένων ποδοσφαιριστών.

Oι ποινές που προβλέπονται για ακραίες συμπεριφορές – παρεμβάσεις, αφού προηγηθεί σχετική εισήγηση από τη διοίκηση του ποδοσφαιρικού τμήματος, έχοντας προηγούμενα κληθεί ο εκπαιδευόμενος ποδοσφαιριστής ή γονέας / κηδεμόνας σε απολογία, επιβάλλονται έπειτα από απόφαση του Δ. Σ. του «Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. Επίσης το Δ.Σ. έχει το απόλυτο δικαίωμα συγχωνεύσεως των ποινών σε περίπτωση επιβολής περισσοτέρων της μίας, εξαιτίας πολλαπλών παραπτωμάτων.

Άρθρο 6. Επιβραβεύσεις αθλητών των τμημάτων υποδομών

Ενδέχεται, έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. του «Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ», να δοθούν στους αθλητές στο τέλος της σχολικής περιόδου ή όποτε το κρίνει το Δ.Σ., έπαινοι και αριστεία για την εξαιρετική επίδοση στο σχολείο τους.

Άρθρο 7.

Εκπαιδευόμενος ποδοσφαιριστής ο οποίος υποπίπτει σε παραπτώματα που δεν προβλέπονται από τον παρόντα εσωτερικό κανονισμό, σχετικές ποινές υποβάλλει το Δ.Σ. του «Α.Ο. «ΛΑΥΡΑ» ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ» κατά την κρίση του.